Press & Public Affairs
Guido Roozekrans
Manager Press & Public Affairs
Telefoon: +31 (0)162 585 377
E-mail: publicrelations@toyota.nl
Om het doel van een koolstofneutrale samenleving te bereiken, ontwikkelt Toyota verschillende geëlektrificeerde technologieën, waaronder waterstof-elektrische aandrijflijnen die het beschouwt als een van de belangrijkste bouwstenen voor de vermindering van CO2 van voertuigen. Om uitbreiding hiervan naar andere toepassingen te vergemakkelijken, heeft Toyota de Fuel Cell van zijn waterstof-elektrische Toyota Mirai herverpakt in compacte brandstofcelmodules. Vanaf januari 2022 start Toyota met de productie van deze tweede generatie modules voor andere toepassingen.
Lees verderBehalve dat de modules compacter zijn, bieden ze een grotere vermogensdichtheid. De modules zijn verkrijgbaar in twee vormen: een kubusvorm en een platte, rechthoekige vorm. Die laatste vorm heeft als bijkomend voordelen het bieden van meer flexibiliteit en een eenvoudigere aanpassing voor uiteenlopende toepassingen.
Toyota begon al in 1992 met de ontwikkeling van brandstofcellen en is zijn waterstoftechnologie blijven verfijnen. De nieuwe tweede generatie brandstofcelmodules worden geproduceerd door het Toyota productieteam in Europa, om precies te zijn in de onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteit van Toyota Motor Europe (TME) in Zaventem, op een steenworp afstand van Brussel. De nieuwe faciliteit, die in januari 2022 wordt geopend, huisvest een proefassemblagelijn die geavanceerde technologie combineert met een hoge kwaliteit van produceren. De keuze om de brandstofcelmodules in Europa te produceren, is mede bepaald door de groeiende vraag op het continent.
In samenwerking met geïnteresseerde ondernemers, gaat TME’s Fuell Cell Business Unit de nodige ondersteuning bieden op het gebied van de integratie van Toyota’s waterstof-elektrische technologie. Dit geeft Toyota de mogelijkheid om de toepassing nauwkeurig te kunnen monitoren en zakelijke kansen op de voet te volgen, wat zorgt voor de mogelijkheid om het aanbod vlot te kunnen opschalen.
De uitbreiding van een Europese waterstof-economie is volgens Toyota een van de sleutels om 2050 de opwarming van de aarde tot nul terug te brengen (onderdeel van de Green Deal). Om deze uitdaging aan te gaan, zijn pioniers nodig om tegen 2030 op commercieel niveau baanbrekende technologieën in belangrijke industriële sectoren toe te kunnen passen. Met de opkomst van waterstofclusters in Europa verenigen verschillende sectoren al hun vaardigheden, technologieën en toepassingen (zoals H2-infrastructuur, wagenparken van vrachtwagens en bussen, en vloten personenauto’s waaronder taxi’s). Op die manier worden zakelijke kansen gecreëerd die de basis vormen van een inzetbaarheid op grote schaal. Door het inzetten van waterstoftechnologie voor een breed scala van toepassingen steunt Toyota de totstandbrenging van een samenleving gebaseerd op waterstof.
Belangstellenden die meer willen weten over een eventuele toepasbaarheid van de brandstofcelmodules in Nederland kunnen contact opnemen met Toyota importeur Louwman & Parqui via info@toyota.nl.
Guido Roozekrans
Manager Press & Public Affairs
Telefoon: +31 (0)162 585 377
E-mail: publicrelations@toyota.nl